Shaykh ʿAbd as-Salām as-Shuwayʿir zei het volgende:

De grootste kwijtschelding van zonden wordt bereikt door middel van zorgen. In Kitāb al-Qadr wordt overgeleverd op gezag van ʿAbdullah b. Wahb (رحمه الله تعالى) dat Al-Ḥassan al-Baṣrī (رحمه الله تعالى) heeft gezegd:

“Het grootste wat een gelovige zal vinden in zijn schrift met goede daden op de Dag des Oordeels is hetgeen wat hij heeft doorstaan aan zorgen en verdriet in deze wereld.”

Het ervaren van zorgen is van groot belang. Daarom werd de Profeet ﷺ getroffen door zorgen die ongekend waren. Hieruit volgt dat een gelovige dienaar voortdurend wordt beproefd totdat hij foutloos op aarde rondwandelt. Wanneer de daden op de Dag des Oordeels worden tentoongesteld, zullen de mensen wensen dat zij behoorden tot degenen die de meeste beproevingen hebben doorstaan in deze wereld, gezien de kwijtschelding van zonden en de verheffing in rang voor degenen die in dit leven zijn beproefd.

Dit wordt ook bevestigd door de uitspraak van bepaalde Salaf, zoals Abī Rāfīʿ die zei: “Zij (de Salaf) waren blijer met een beproeving dan met een gunst.”

Toevoeging vertaler:

Op gezag van Ibrāhīm at-Taimī (رحمه الله) die zei: “Het is gewenst voor degene die geen verdriet kent om angstig te zijn dat hij niet van de mensen van het Paradijs zal zijn. {Want zij zeiden: Alle lof zij aan Allah, Die (al) het verdriet van ons heeft weggenomen}.” [Al-Ham wal Huzn van Ibn Abī Dunyā blz. 24]

Al-Ḥakam (رحمه الله) zei: “Wanneer een dienaar veel zonden heeft maar niet genoeg goede daden heeft die zijn zonden kwijtschelden, dan wordt hij door Allah beproeft met verdriet om ze kwijt te schelden.” [At-Tawba van Ibn Abī Dunyā blz. 130]

Bron: Beluister de audio hieronder
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl