Shaykh Sulaymān ar-Ruḥaylī schreef het volgende[1]:

De 4de stelregel in fitna: Hou je vast aan de grote (geleerden) bij geschillen en pas op voor de jongeren!

Wanneer er omtrent een zaak geschil optreedt, met name de zaken die gepaard gaan met fitan, pas dan op voor de jongeren, ook al zijn zij studenten van de kennis. Hou je vast aan de grote geleerden. Want waarlijk, de jongeren hebben felheid, driftigheid en zijn haastig. Wat een jeugdige ook aan kennis vergaard, zijn driftigheid en haastigheid blijft.

Wat betreft de ouderen die hebben ervaring met het wereldse en kennen haar toestand en geheimen. De felheid die men ondervond tijdens de jongere jaren is verdwenen. Zij verkondigen alleen iets op basis van een weloverwogen mening en op basis van kennis. Dit is niet mogelijk voor jongeren.

En dit is geen kritiek op de jongeren maar slechts een verduidelijking van de situatie. Dat wanneer er geschillen optreden tussen de mensen je dan vast dient te houden aan de grote (geleerden).

Voorbeeld: Als de mensen ergens over geschillen. Sommige mensen zeggen dit is toegestaan en anderen zeggen dit is verboden. Bijvoorbeeld het spreken over de regeringsleider en het uitschelden van hen op de preekstoel. Wanneer sommige jongeren zeggen dat dit is toegestaan en onder jihād valt terwijl sommige geleerden zeggen: Dit is verboden en bekritiseerd door de vrome voorgangers en er zijn duidelijke bewijzen hieromtrent, hou je dan vast aan de grote (geleerden). Want waarlijk, zij zijn mensen van inzicht en wijsheid.

Lees ook de voorgaande delen: Deel 1 / Deel 2 / Deel 3 / Deel 4

Volgende deel (6): 5de Stelregel: Pas op voor de hedendaagse zaken en hou je vast aan de Sunna!

Bron: Ḍawābiṭ fī al-fitan yaḥtājuhā kul muslim blz. 9. Uitgever: Dār al-Mirāth an-nabawī lil-nashr wa tawzīʿ, Jeddah te Saoedi-Arabië. 2012.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: In zijn verhandeling genaamd: “Ḍawābiṭ al-Fitan yaḥtājuha kul muslim (Stelregels die iedere moslim nodig heeft in (tijden van) Fitan)”. Dit is het vijfde deel en met de Wil van Allah zal de gehele verhandeling vertaald worden en in verschillende delen gepubliceerd worden.

Screenshots Arabische Bron: