Shaykh ʿAbd ar-Razzāq b. ʿAbd al-Muḥsin al-Badr  werd het volgende gevraagd:

Moge Allah u belonen. Wat is de reden dat een persoon goed en vriendelijk is tegenover zijn vrienden en collega`s terwijl hij dit niet is met zijn ouders en gezin?

Antwoord:

Hier is een duidelijke reden voor die de geleerden hebben verduidelijkt. Wanneer hij zijn vrienden niet op deze (goede) manier behandelt, dan zullen zij hem verlaten en zich tegen hem verzetten.

Wat betreft zijn moeder, wanneer hij haar niet goed behandelt dan verlaat zij hem niet. Zij zal blijven zeggen: ‟O mijn zoon…”. Zij blijft sympathie, vriendelijkheid en liefde tonen. Ondanks dat hij haar slecht blijft behandelen, blijft zij sympathie en emotie tonen. Degene met slecht gedrag compenseert dus deze voortdurende vriendelijkheid van de moeder met ongehoorzaamheid!

En hij is zacht met zijn vrienden omdat hij weet dat wanneer hij hen met hardheid behandelt, zij wegvluchten van hem, hem verlaten en hem niet nodig hebben.

Wat betreft zijn moeder, die blijft met hem ondanks zijn grofheid en hardheid. Zij blijft vriendelijkheid, zachtheid en genegenheid tonen. Zij blijft zeggen: ‟O mijn zoon…, O mijn zoon…”. Zij blijft vrijgevig en goed jegens hem. En haar affectie jegens hem neemt toe. Omdat hij haar zoon is, en van haar is.

Velen van hen zien dus deze liefde van de moeder terwijl zijn ziel gewend is aan ongehoorzaamheid en gaat daarom hiermee door. Wij zoeken toevlucht hiertegen bij Allah!

Hij heeft ondervonden dat wanneer hij zijn vrienden op dezelfde manier behandelt…[1]

Bron: Sharḥ Adab al-Mufrad les 1, vanaf min. 61:07. Beluister de audio hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: Hier hield de audio helaas op. Hoogstwaarschijnlijk sloot de Shaykh zijn laatste zin af met dat een persoon zijn vrienden kwijtraakt wanneer hij hen op dezelfde slechte manier behandelt. En Allah weet het beter!