Shaykh Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān werd het volgende gevraagd:

De vragensteller zegt: Sommige mensen gebruiken Jawi (benzoë[1]) wierook in hun huis. Zij zeggen dat dit de Satan verdrijft en een bescherming tegen siḥr en het boze oog is. Ook besprenkelen zij (hun huis) met water en zout. Wat is het oordeel hierover?

Antwoord:

Dit is allemaal vals en niet toegestaan. Dit is een slechte geloofsovertuiging. Wat betreft het gebruik van wierook om het huis te parfumeren, hier is niets mis mee.

Wanneer men echter overtuigd is dat dit de jinn zal verdrijven, afgunst en het boze oog zal tegenhouden, dan is dit een valse geloofsovertuiging die niet is toegestaan.

Het is een plicht om op Allah te vertrouwen en vast te houden aan Allah. Degene die de Satan uit zijn huis wenst te verdrijven, die dient zijn huis te verlichten met het gedenken van Allah (عز وجل) door middel van het nachtgebed en het reciteren van de qurʾān. Vooral sūra al-Baqara waar de Profeet ﷺ over zei:

“Waarlijk, de Satan ontvlucht een huis waarin sūra al-Baqara wordt gelezen.”

(En in een andere overlevering): “En de magiërs kunnen er niet tegen.”

Degene die zijn huis wenst te beschermen dient dit te doen middels het gedenken van Allah (dhikr), het reciteren van de qurʾān, het nachtgebed en aanbidding. Zodat dit het huis zal verlichten en haar inwoners van de rechtschapen en godvrezenden zal maken.

Bron: Beluister de audio hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: De hars van een aantal boomsoorten.