Shaykh Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān werd het volgende gevraagd:

Moge Allah goed voor u zijn o bezitter van het goede. Deze vragensteller zegt: De laatste tijd is het geven van (beledigende) bijnamen toegenomen zoals; “Hij is geen Salafī of “Hij is niet van de Salafīs. Valt deze uitdrukking onder tabdīʿ[1] wat iqāmat al-ḥujja[2] vereist?

Antwoord: 

Bij Allah, ik waarschuw tegen het geven van dit soort bijnamen. Alle lof is aan Allah, de moslims en de studenten van kennis bevinden zich inshāʾAllāh allen op het goede en op de methodiek van de vrome voorgangers. Ook al hebben sommigen van hen tekortkomingen en onwetendheid. Dit gooit hen niet buiten Salafiyya en deze woorden zijn niet toegestaan.

Deze woorden zijn dus niet toegestaan tussen de broeders, studenten, moslims en in de islamitische landen. Deze woorden zijn niet toegestaan. Advies geven is een plicht. Wanneer je iets opmerkt bij je broeder dan dien je hem te adviseren.

Echter, dat je hem bijnamen geeft dat hij niet van de Salaf of Salafiyya is…het kan zijn dat jij niet eens weet wat Salafiyya is! Want sommigen van hen claimen Salafiyya terwijl hij deze niet eens kent. Ieder die het niet eens is met hem daarover zegt hij die is geen Salafī. En als je hem vraagt wat de betekenis van Salafiyya is, dan weet hij dit niet.

Bron: Beluister de audio hieronder.
Vertaler: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: Het tot innoveerder bestempelen van iemand.

[2] Voetnoot vertaler: Het tot stand brengen van de bewijsvoering.