Shaykh Sulaymān ar-Ruḥaylī zei het volgende:

De Ḥanābila[1] hebben vastgelegd dat nootmuskaat bedwelmd en dat het op zichzelf bedwelmend is.

Ik vroeg ongeveer 29 jaar geleden een ervaren Jemenitische parfumverkoper in Medina hierover. Hij had een winkel naast die van mijn vader, dicht in de buurt van Masjd An-Nabawī. Moge Allah barmhartigheid hebben met hen allen. Ik las altijd in de boeken van de Ḥanābila dat nootmuskaat bedwelmend was en dat het verboden was. En dat het consumeren ervan niet toegestaan was, niet een klein beetje noch veel. Ik vroeg dit aan hem omdat de parfumverkopers het gebruikten (in hun parfum). Hij zei: “Ja, het is bedwelmend. Degenen die alcohol maken die gebruiken nootmuskaat om het alcoholproces te versnellen en zodat het alcoholgehalte toeneemt.”

Wanneer een dienaar een grote hoeveelheid neemt dan kan hij dronken worden. En de stelregel luidt: “Dat wat in grote hoeveelheid bedwelmt, daarvan is een klein deel (ook) verboden.“

Vandaag de dag zeggen zij: “Nootmuskaat is een specerij.” Zij stoppen dit in eten. Het juiste is, dat het gebruik ervan verboden is. Omdat het een bedwelmende substantie is. Wanneer een dienaar een grote hoeveelheid eet dan wordt hij dronken.

Vragensteller: Wat is het eigenlijk? Is het kokosnoot?

Shaykh Sulaymān ar-Ruḥaylī: Nee, nootmuskaat is geen kokosnoot. Kokosnoot is een goede substantie. Maar nootmuskaat lijkt op een pit wat net iets groter is dan een kikkererwt, zoals een hazelnoot. Het wordt tot de dag van vandaag als nootmuskaat aangeduid. Het is ook al een langere tijde verboden om het in Saoedi-Arabië te verkopen. Ik weet alleen niet of dit nog steeds het geval is.

Bron: Beluister de audio hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: De Ḥanbalī jurisprudentie geleerden.