Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz werd het volgende gevraagd:

Ik ben 16 jaar. Ik verricht de verplichtingen en een aantal sunnan (aanbevolen handelingen) en alle lof is aan Allah. Mijn moeder is zeer driftig. Zij spreekt mij aan met slechte woorden en zegt obscene dingen tegen mij. Zij zegt dat dit uiteraard niet uit haar hart komt. Ook bemoeit zij zich erg veel met mijn zaken en verbiedt mij het bezoeken van mijn zusters omwille van Allah. Wat is uw advies jegens haar?

Antwoord:

Zij (de dochter) dient geduld en verdraagzaamheid te hebben (jegens haar moeder) en duʿāʾ te maken voor haar leiding, succes en het gebruik van goede woorden. Totdat Allah haar leidt en zij haar tong in bedwang kan houden om jou niet te kwetsen.

Wanneer jouw vader aanwezig is, dan dient hij haar ook te adviseren. Zo ook dienen haar oudere broers en zussen haar te adviseren dat zij jou niet aanspreekt met datgene wat jou kwetst.

Wat betreft het bezoeken, dat vergt wat uitleg. Wanneer het bezoeken van je zusters geen slechtheden, het vertonen van je schoonheid of het alleen zijn met mannelijke buitenstaanders met zich mee brengt, dan is hier niets mis mee na de toestemming van je moeder. Echter wanneer zij geen toestemming geeft, ga dan niet naar buiten totdat zij hier tevreden over is.

Want haar tevredenheid is een verplichting. Goedheid jegens de moeder is zeer belangrijk! Bezoek jouw zusters dus alleen met haar tevredenheid.

U dient haar met goede woorden en goede manieren aan te spreken. U dient haar tevredenheid te verkrijgen via de (islamitisch) vastgestelde wegen. Zoals het vragen van hulp van jouw vader of broers en zussen zodat zij jou vergeeft en jou niet uitscheldt en kwetst met obscene lage woorden.

Moge Allah haar leiden. Wij vragen Allah om ons en haar te leiden.

Degene die de vraag voorleest aan de Shaykh voegt toe:

Moge Allah u belonen. Weledele Shaykh, zij zegt ook:

‟Ook bemoeit zij zich erg veel met mijn zaken.”

Zijn dit toepasselijke woorden om te zeggen door de kinderen tegen hun ouders?

Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz:

Dit is niet gepast en niet gewenst (om te zeggen). De vader en moeder mogen zich bemoeien met datgene wat betrekking heeft op het rectificeren van het kind. Hun zijn verplicht om hun kinderen een (islamitisch) vastgestelde opvoeding te geven.

Dus de vader en moeder mogen zich met datgene bemoeien wat de kinderen rectificeert en hen van profijt zal zijn in hun religie en wereldse zaken.

Wat betreft bemoeienis met datgene wat hen zal tegenhouden van het goede of hen van de waarheid zal belemmeren, dit is voor de ouders niet toegestaan. Voorwaar, gehoorzaamheid is slechts in het goede!

Wanneer de ouders bijvoorbeeld tegen hun kind zeggen:

‟Wij willen dat je steelt, iemands vertrouwen schendt of mensen oplicht.”

Het gehoorzamen van de ouders is in dit geval niet toegestaan. Want dit valt onder zonde. De boodschapper van Allah ﷺ heeft gezegd:

‟Voorwaar, gehoorzaamheid is slechts in het goede.”

En hij ﷺ heeft gezegd:

‟Er is geen gehoorzaamheid aan de schepping in ongehoorzaamheid aan de schepper.”

Zo ook dienen de ouders niet gehoorzaamd te worden wanneer zei tegen hem zeggen dat hij niet moet bidden in jamāʿa, of dat zij haar zusters slecht moet behandelen of de banden met hen dient te verbreken (wat Allah verboden heeft). Of dat men met rente dient te handelen, of te handelen met alcohol of drugs. In al deze zaken dienen zij niet gehoorzaamd te worden.

‟Voorwaar, gehoorzaamheid is slechts in het goede.”

‟Er is geen gehoorzaamheid aan de schepping in ongehoorzaamheid aan de schepper.”

Degene die de vraag voorleest aan de Shaykh vraagt:

Moge Allah u belonen. Dus het recht van de ouders is dat zij zich mogen bemoeien met de rechten van hun kinderen?

Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz:

Ja, de soort bemoeienis om datgene te bereiken wat gewenst is zonder vijandigheid en onrecht. Het geven van advies, overleg en het verbieden van datgene wat schaadt.

Bron: https://binbaz.org.sa/fatwas/16974/توجيه-لمن-تقسو-عليها-امها & zie screenshot hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

Screenshot Arabische Bron: