Shaykh Muḥammad b. Ṣālih al-ʿUthaymīn werd het volgende gevraagd

Is het voor de jonge echtgenote toegestaan om het zwanger raken uit te stellen totdat zij klaar is met haar studie (aan de universiteit)?

Antwoord:

Het uitstellen van het zwanger raken is een recht van haarzelf alsook haar man. Wanneer zei beiden overeenkomen (om niet zwanger te raken) voor een bepaalde periode en vanwege een bepaald doel, dan is hier niets mis mee.

Want de metgezellen (رضي الله عنهم) waren gewoon ten tijde van de profeet ﷺ om al-ʿazl (coïtus interruptus)[1] te verrichten bij hun vrouwen. Zoals dit voorkomt in de overlevering van Jābir:

“Wij waren gewoon om al-`azl te verrichten terwijl de Qorʾān werd geopenbaard (ten tijde van de Profeet).”

En al-ʿazl is een middel om het zwanger raken uit te stellen. Want de echtgenoot trekt zijn geslachtsdeel voor het ejaculeren terug zodat dit (het ejaculeren) buiten haar (vagina) plaatsvindt waarop het zwangerschap wordt tegen gehouden.

Hoe dan ook, wanneer zij het hier samen over eens zijn om het zwanger raken voor een bepaalde periode en vanwege een bepaald doel uit te stellen, dan is hier niets mis mee. Met als bewijsvoering de overlevering van Jābirdie wij zojuist vermeld hebben.

Bron: Beluister de audio hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: Coïtus interruptus (een manier van anticonceptie waarbij de man gedurende de geslachtsgemeenschap zijn geslachtsdeel uit de vagina haalt net voor zijn orgasme zodat de ejaculatie buiten de vagina plaatsvindt).