Shaykh Aḥmad Sayr al-Mubārikī (lid van Het Permanente Comité voor Islamitisch Onderzoek en Fatāwā) werd het volgende gevraagd:

Is het voor de echtgenote toegestaan om de scheiding te vragen van haar echtgenoot wanneer hij geen geslachtsgemeenschap heeft met haar?

Antwoord:

Wanneer de echtgenote schade ondervindt omdat de echtgenoot ziek is of niet in staat is om haar behoefte in bed te vervullen, dan is het toegestaan voor haar om de scheiding te vragen om zodoende de schade (die zij ondervindt) op te heffen. En als zij geduldig wenst te blijven met hem, dan is de keus aan haar.

Shaykh al-Islām Ibn Taymiyya (رحمه الله) zei: “Het is een verplichting voor de man om geslachtsgemeenschap te hebben met zijn vrouw op een redelijke wijze. Dit is een van de belangrijkste rechten die zij over hem heeft. Nog belangrijker dan het voeden van haar. De verplichte geslachtsgemeenschap daar werd over gezegd dat het (op zijn minst) om de vier maanden één keer verplicht is. Volgens een andere mening zou dit naar gelang haar behoeften en zijn vermogen moeten zijn.”

Naar gelang haar behoeften en het vermogen van haar echtgenoot. Shaykh al-Islam Ibn Taymiyya zei: “En van de twee meningen is dit het meest correcte.”

Hij dient haar de scheiding te geven of anders dient zij haar zaak bij de leider te brengen zodat hij middels het rechtssysteem gedwongen wordt (om haar te scheiden).

En Allah weet het beter.

Bron: Fatāwā nūr ʿalā ad-darb nr. 492. Beluister de audio hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya

Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

Beluister de audio hieronder: