Shaykh Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān werd het volgende gevraagd:

Klopt het dat de zielen elkaar ontmoeten na de dood? En wat is de connectie van deze zielen in het Paradijs of het Hellevuur?

Antwoord:

Ja, de zielen ontmoeten elkaar zoals dit voorkomt in de uitspraak van Allah (تعالى):

‟Allah neemt de zielen tijdens hun dood weg…” Dit is de grote dood.

‟…En (de zielen) die niet doodgaan, (neemt Hij weg) tijdens hun slaap.”[1] M.a.w. Hij (Allah) laat de ziel sterven die niet is overleden in haar slaap. De slaap is een soort van overlijden, maar het is de kleine dood. Allah (سُبْحَانهُ) zegt:

‟En Hij is Degene Die jullie zielen in de nacht wegneemt, en Degene Die weet wat jullie overdag hebben verricht.” [Al-Anʿām (6):60]

De zielen van de levenden die zijn gaan slapen ontmoeten de dode zielen van degenen die zich in de graven bevinden. Vandaar dat ze elkaar zien. De levende (zielen) zien de dode (zielen). Zo ook vindt het plaats dat zij informatie met elkaar uitwisselen en elkaar ondervragen. Vervolgens houdt Allah (جَلَّ وَعَلَا) de zielen voor wie de dood is bepaald vast, en stuurt de andere zielen (terug) die nog niet zijn doodgegaan. Wanneer zij wakker worden stuurt Hij de zielen die nog niet zijn doodgegaan terug tot een vastgesteld tijdstip. En dit is de leeftijdsspan die Allah voor haar (de levende ziel) geschreven heeft.

En dit valt onder het wonderbaarlijk Vermogen van Allah (سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى). De zielen van de levenden ontmoeten de dode zielen. Vandaar dat er een uitwisseling aan informatie plaatsvindt en de dode aan de levenden zaken vragen zoals het aflossen van een lening, of andere berichten doorgeven waarvan achteraf blijkt dat deze waar zijn zoals zij (de dode zielen) hebben bericht.

Vraag:

U gaf in de vorige les aan dat de levenden zaken kunnen weten van de doden. Terwijl Allah (عزَّ وجلَّ) zegt: ‟Als jullie hen aanroepen, dan horen zij jullie smeekbede niet.” [Fāṭir (35):14]?

Antwoord:

Dit is bij het ontmoeten van de zielen met elkaar wanneer de mens gaat slapen. De zielen van de doden en de zielen van de slapenden ontmoeten elkaar dan.

‟Allah neemt de zielen tijdens hun dood weg en (de zielen) die niet doodgaan, (neemt Hij weg) tijdens hun slaap. En Hij houdt die (zielen) voor wie de dood is bepaald vast en stuurt de andere (zielen terug) tot een vastgesteld tijdstip.” [Az-Zumar (39):42]

De ziel van de slapende keert naar hem terug en wordt dan wakker. Wat betreft de ziel van de dode die houdt Allah vast en keert niet terug. Het mixen van de dode en levende (slapende) zielen, dit is tijdens het slapen. Vandaar dat hij de dode ziet en de dode met hem spreekt en hem adviseert met bepaalde zaken. En dit is iets wat is waargenomen.

Arabische Bron: http://www.alfawzan.af.org.sa/node/15962 & http://www.alfawzan.af.org.sa/node/16178 Beluister de audios hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Az-Zumar (39):42