Shaykh Muḥammed b. ʿUmar Bāzmūl werd het volgende gevraagd:

Haar familie en de familie van haar echtgenoot wensen dat zij haar niqāb afdoet. Haar echtgenoot geeft hier weinig om en soms steunt hij hen (in hun verzoek). Dient zij haar niqāb te verwijderen? Wat is uw advies?

Antwoord:

Als het verzoek is om alleen het bedekken van het gezicht te laten, met daarnaast het bedekken van het hoofd, nek en de rest van haar lichaam, dan is er niets mis mee (InshāʾAllah) wanneer zij haar echtgenoot, familie en voogd hierin gehoorzaamt. Want de meerderheid van de geleerden die hebben deze mening. Met als voorwaarde dat:

– Zij het opmaken van haar gezicht vermijdt.

– Zij alles vermijdt wat haar gezicht kan bevatten aan versiering en fitna.

Moge Allah haar bijstaan en haar en onze zaken rectificeren. Mijn advies aan één ieder is om vrees voor Allah en geduld te hebben, want wij bevinden ons in een tijd van fitna. Een tijd waarin wij elkaar met geduld dienen te adviseren. Een tijd van fitna waarin degene die zich vasthoudt aan zijn religie zoals degene is die vasthoudt aan een hete kool.

Zo ook adviseer ik met het vasthouden aan de sunna, het terugkeren naar de geleerden, het versterken (in imān) door middel van goed gezelschap en de (resterende) tijd en leeftijd te nuttigen met zaken die van profijt zijn in het hiernamaals.

Moge Allah allen succes schenken in hetgeen waar Hij van houdt en tevreden mee is.

Bron: Zie officiële FB account van de Shaykh: https://m.facebook.com/mohammadbazmool/posts/979465052171981 & Screenshot hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl