Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz werd he volgende gevraagd:

Hoe dient de gelovige gesluierde moslima haar levenspartner uit te kiezen? Wat dienen zijn eigenschappen te zijn? Verduidelijk dit voor ons, moge Allah u belonen.

Antwoord:

Zij dient een goede man uit te kiezen die erom bekend staat het goede te verrichten, zijn gebeden onderhoudt en een goede geloofsleer (ʿaqīda) heeft. Zij dient navraag te doen over hem bij de betrouwbare mensen die zij kent wanneer hij haar de hand komt vragen.

En er is niets mis mee als zij hem de hand vraagt wanneer zij hem kent als zijnde een vrome en rechtschapen persoon en zij haar walī (voogd) of iemand anders heeft ingelicht dat zij akkoord gaat met zijn verloving. Want er was een vrouw die haarzelf aanbood aan de Profeet ﷺ en hij keurde dit niet af. Maar toen hij (عليه الصلاة والسلام) haar niet wou, huwde hij haar vervolgens aan iemand anders. Zo ook `Omar (رضي الله عنه) bood zijn dochter Ḥafṣa aan Abū Bakr (Aṣ-Ṣiddīq) en ʿUthmān nadat zij haar man verloor. Vervolgens was het de Profeet die haar (uiteindelijk) huwde.

Waar het om gaat is dat er niets mis mee is wanneer de vrouw voor haarzelf een goede man uitkiest die bekend staat om zijn standvastigheid in de religie. Zij dient dit echter wel via haar walī te doen. Het is haar walī die haar huwt. Het is dus gewenst dat zij samen met haar walī overeenkomt omtrent een goede man.

En het is voor de walī niet toegestaan om haar onder dwang te laten trouwen met iemand die zij niet wil of niet goed is. Zo ook is het voor haar niet toegestaan om iemand uit te kiezen die schade en problemen zal veroorzaken tussen haarzelf en haar awliyāʾ (voogden).

Zij dient dit dus op de juiste manier te verrichten door een goede man te kiezen die geen schade of problemen zal veroorzaken voor haar awliyāʾ.

Bron: http://www.binbaz.org.sa/noor/10781 & zie screenshot hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

Screenshot Arabische Bron: