Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz werd het volgende gevraagd:

Wanneer een persoon naar Mekka komt om de ḥajj of ʿumrah te verrichten en klaar is met het verrichten van zijn ḥajj of ʿumrah, is het dan toegestaan om nog een ʿumrah voor hemzelf of namens een ander te verrichten in dezelfde periode waarin hij is gekomen? Dus dat hij uit Mekka naar At-Tanʿīm[1] vertrekt om opnieuw in iḥrām te treden om vervolgens de ʿumrah te verrichten. Ik wens graag advies. Moge Allah u zegenen.

Antwoord:

Hier is niets mis mee, en alle lof is aan Allah. Wanneer een persoon voor ʿumrah of ḥajj komt en klaar is met het verrichten van ḥajj of ʿumrah voor zichzelf of namens iemand anders en wenst om nog een ʿumrah te verrichten voor zichzelf of namens iemand anders, dan is daar niets mis mee.

Hij dient wel het heiligdom (Ḥaram) van Mekka te verlaten door naar At-Tanʿīm, Al-Jiʿrāna of een ander plek te gaan om vanuit daar in iḥrām te treden. Vervolgens treedt hij (de Ḥaram) binnen en verricht ṭawāf, saʿī[2] en knipt daarna zijn haren kort[3]. Of het nou voor zichzelf of namens een dode van zijn familieleden en geliefden is, of namens degenen die geen ʿumrah kunnen verrichten zoals een oud persoon. Dit allen daar is niets mis mee.

ʿĀʾisha heeft dit ook gedaan op bevel van de profeet ﷺ. Zij had de ʿumrah verricht met de profeet en vervolgens vroeg zij in de avond van de 13de toestemming om ʿumrah te verrichten. Hij (عليه الصلاة والسلام) gaf haar toestemming en droeg haar broer ʿAbd Ar-Raḥmān b. abī Bakr op om met haar mee te gaan naar At-Tanʿīm[4]. Vervolgens verrichtte zij (رضي الله عنها) de ʿumrah.

En dit was een tweede ʿumrah vanuit Mekka. Kortom, er is niets mis mee wanneer een persoon de ḥajj of ʿumrah voor zichzelf of namens iemand anders verricht en vervolgens de ʿumrah (nogmaals) namens een ander verricht. Hier is niets mis mee.

Bron: https://binbaz.org.sa/fatwas/12595/حكم-تكرار-العمرة-في-نفس-الموسم & zie screenshot hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1]Voetnoot vertaler: Een plaats buiten de heiligdom van Mekka. Dit is de plek waar de Profeet  ʿĀʾisha naar toe stuurde om in iram te treden om zodoende de ʿumrah te verrichten.

[2]Voetnoot vertaler: Het 7 keer op en neer lopen tussen de bergen Ṣafā en Marwā.

[3]Voetnoot vertaler: Het beste is om het hoofd kaal te scheren. Het is ook toegestaan om het kort te knippen.

[4]Voetnoot vertaler: Vandaar de naam Masjid ʿĀʾisha in At-Tanʿīm.