Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Is het verplicht om de ghusl (de grote wassing) te verrichten bij het uittreden van voorvocht?

Antwoord:

Ghusl is geen verplichting bij het uittreden van voorvocht. De wuẓuʾ (kleine wassing) is echter wel verplicht na het wassen van de geslachtsdeel en testikels wanneer hij wil gaan bidden, de tawāf wil verrichten of de muṣḥaf wil aanraken. Want de Profeet ﷺ werd over voorvocht gevraagd waarop hij zei:

“Het verreist de wuẓuʾ.”

En hij droeg degene die getroffen was met voorvocht om zijn geslachtsdeel en testikels te wassen (voor het verrichten van wuẓuʾ).

Wat de ghusl wel verplicht is sperma wanneer dit spuitend met genot eruit komt of wanneer hij sporen van sperma ziet nadat hij gedurende de dag of nacht wakker is geworden.

Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz (رحمه الله) werd ook het volgende gevraagd:

Wat is het oordeel van voorvocht wanneer dit de kleding treft? Dient dit met water gewassen of besprenkeld te worden ter reiniging? Geef ons profijt, moge Allah u profijt geven.

Antwoord:

Voorvocht is najis (onrein). Maar het is een lichte onreinheid. Wanneer men zijn kleding of dij (dat door voorvocht getroffen is) met water besprenkeld[1] dan is dit voldoende.

Wat betreft sperma -wat de oorsprong van de mens is- die spuitend en met genot eruit komt, die is rein. Wanneer het op de kleding of het lichaam terechtkomt (dan maakt dit niets uit omdat het) rein is. Maar het is beter om je kleding toch te wassen of om het eraf te wrijven.

Bronnen: Fatwa 1 & Fatwa 2 (Zie screenshots hieronder).
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

[1] Voetnoot vertaler: Op gezag van Sahl b. Hunayf die zei: Ik had erg veel last van voorvocht en verrichte veelvuldig de ghusl. Ik vroeg de Boodschapper van Allah hierover ﷺ waarop Hij zei: “Het is voldoende voor jou om de wuẓuʾ te verrichten.”Ik zei:”O Boodschapper van Allah en als het op mijn kleding terechtkomt?” Hij zei: “Het is voldoende voor jou om een handjevol met water te nemen en je kleding te besprenkelen waar je denkt dat het voorvocht is”Overgeleverd door Tirmidhī.