Shaykh Muḥammed b. ʿUmar Bāzmūl werd het volgende gevraagd:

Wat is de reden voor het verbod op varkensvlees?

Antwoord:

Waarschijnlijk bedoelt de vragensteller de wijsheid (achter het verbod op varkensvlees). Want de reden achter het verbod van varkensvlees is een zaak van aanbidding. Met andere woorden: dat Allah ons hiermee heeft opgedragen. Wij voeren dit uit en we luisteren en gehoorzamen.

Niet ieder islamitisch vastgestelde regelgeving daar kennen wij de reden van. Hetgeen waarvan de reden niet bekend is dat noemen de geleerden de regelgeving van aanbidding (al-hukm at-taʿabbudī).

De moslim dient Allah te aanbidden door zijn bevelen te gehoorzamen en door weg te blijven van zijn verboden. Of hij nou de reden hiervan weet of niet.

Op hetzelfde moment is het aan de moslim om de wijsheid (achter een bepaalde zaak) te achterhalen. Zo zijn er zaken waar de wijsheid niet duidelijk van wordt en men dient zich hieraan over te geven. En er zijn zaken waar de wijsheid wel van duidelijk wordt.

Hoeveel zaken zijn er wel niet waarvan we de wijsheid op een bepaald moment niet van kennen en er later pas achter komen? Wat hier onder valt is het verbod op varkensvlees waarvan het duidelijk is geworden wat dit kwaadaardig beest draagt aan ziektes en kwaadaardige eigenschappen. Allah wilde zijn islamitische gemeenschap hiertegen beschermen.

En als je wil kan je terugkeren naar de wetenschappelijke boeken die gaan over het eten van vlees waaronder varkensvlees en wat zij daarin vermelden over wat het eten ervan teweegbrengt in de persoonlijkheid en de ziel van een persoon en de ziektes (die het vlees) met zich meedraagt.

Toevoeging vertaler:

Het Permanente Comité voor Islamitisch Onderzoek en Fatāwā zei ook:

Het is ook vastgesteld door middel van observatie dat het eten van een varken bestaat uit afval en onreinheden en dat het varken dit het meest begeert en de plekken bezoekt (waar hij afval en onreinheden kan vinden). Zo ook hebben de mensen die ervaring hebben vermeld dat het eten ervan wormen genereert binnenin, dat het de jaloezie verzwakt en kuisheid vernietigd. En dat het andere schadelijkheden heeft zoals het versperren van de spijsvertering.

Als het bovengenoemde klopt dan valt dit vlees onder hetgeen wat schadelijk en vies is en daarom verboden is. En wanneer het bovengenoemde niet klopt dan is het aan de wijze persoon om in Allah en Zijn regelgeving over varkensvlees te geloven. Hij gelooft in het verbod ervan en geeft zich over aan het oordeel van Allah. [Fatāwa al-lajna as-dāʾima lil-buḥūth al-ʿIlmiyya wal-iftāʾ, deel 22 blz. 274. Uitgever: Al-Ḥumayda drukkerij, Riyad Saoedie-Arabie. 5de druk 2006.]

Bron: https://www.facebook.com/mohammadbazmool/posts/806799666105188
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya
Publicatie: www.ahloelhadieth.nl

Screenshots Arabische Bronnen: