Ramadaan Artikelen & Fataawa

De Profeet (صلى الله عليه و سلم) heeft gezegd: "Wie (de hele maand) Ramadaan vast met geloof (in Allah) en hoop (op Zijn Beloning); zijn voorgaande zonden zullen vergeven worden. En wie in de Ramadaan (in gebed) staat met geloof en hoop; zijn voorgaande zonden zullen vergeven worden. En wie in de nacht (genaamd) €œAl-Qadr€ (in gebed) staat met geloof en hoop; zijn voorgaande zonden zullen vergeven worden." (Overgeleverd door Al-Boechaarie nr.1910 en Moslim nr. 759.)

Klik hier voor meer dan 45 Artikelen & Fataawa omtrent Ramadaan

Het oordeel over degene die iets oppakt wat gevallen is tijdens het gebed?

Shaych Mohammed bin Saalih al-`Oethaymien (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Vraag:

Een persoon liet tijdens het dohr gebed zijn zakdoek vallen terwijl hij in gebed stond. Hij boog voorover en pakte zijn zakdoek op. Maakt deze beweging zijn gebed ongeldig?

Antwoord:

Ja, zijn gebed is ongeldig (en verbroken) met deze beweging. Want wanneer hij voorover buigt en hiermee ter hoogte van de roekoe`[1] komt dan heeft hij een extra roekoe` (aan zijn gebed) toegevoegd.

Maar wanneer hij hier onwetend over was dan is er niets aan de hand. Vanwege de algemene uitspraak van Allah (تعالى):

“Onze Heer, bestraf ons niet wanneer wij vergeten of een fout maken.” [Al-Baqarah(2):286]

Wanneer jouw zakdoek of sleutel op de grond valt terwijl jij in het gebed staat, laat deze dan liggen totdat je de soedjoed[2] bereikt. Of pak het op door je voet te gebruiken als je in staat bent om op één been te staan. Neem het beet met je voet (door je tenen te gebruiken) en pak het dan met je hand. Echter dat een persoon voorover buigt totdat hij de roekoe` bereikt om het op te pakken, dit is niet toegestaan.

Bron: http://zadgroup.net/bnothemen/upload/ftawamp3/mm_037_21.mp3
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah
Gepubliceerd op: www.ahloelhadieth.nl


[1] Voetnoot vertaler: de neerbuiging in het gebed.

[2] Voetnoot vertaler: de neerknieling in het gebed.

Print Email

Zoek...